ininal: internette indirimli alışveriş kartı incelemesi

  • 0
Biraz ağır bir eleştirel yazı olacağa benziyor, şimdiden uyarayım (hiç beğenmedim yaf)...

ininal kart Migros çalışanlarının tabiriyle "inniyal" kart, kendisine bir isim bulamamış olmakla beraber "internetten indirimli alışveriş"i kendisine görev belirlemiş ve ismini de bu üç kelimenin ilk 2 harfini alarak oluşturmuş.

ininal kartı bu zarfla satın alıyorsunuz


Migros'un hediye çekleri ile birlikte raflarda duruyor. Başka satın alabileceğiniz yerler de var ama ben Migros tercih ettim. İlk şoku burada yaşadım; Kart için 5 liralık bir bedel alıyorlar. Aslında şok olmadım, İşBank da bu şekilde bir hediye kartı ATM'si yapmıştı, yanılmıyorsam 5 lira alıyordu (halen de vardır). Plastik parası, dağıtım parası deyip 5 liraya ikna olduk.

Kendi zarfı üzerinde ininal kartım


Hemen alışveriş yapabilir miyim yaptığımız yüklemeyle? diye sordum, ona göre 200 yükleyip, sonra da alışverişimi yapacaktım. Zaten 25, 50, 100 gibi rakamlar yüklenebiliyormuş, 33 yükleyemiyorsunuz yani... Kasadaki arkadaş evet dedi ama aktivasyonu neyin vardır onun kesin diyerekten vazgeçtim, 30 lira uzattım ki 5 lira kart bedeli, 25 lira da içindeki para olsun.

Zarfın arka tarafı


Ancak sonra kasadaki kızın elindeki tanıtım yazısında bir gördüm ki, her doldurmada 2 lira bir işlem parası alınacakmış. E 2000 lira koyulabiliyor içine, tek seferde 2 koyarsan, binde 1'lik işlem parası verirsin ki, makul olur. Fakat öteki yandan kartında internetten alışveriş yaparken riske atacağın binlerce lira olur...
Bakiye Sorgulama Ekranı


Hadi ona da eyvallah dedim, internetten havale, kredi kartı vs. ile 2 lira vermeden de ininal karta para yüklemesi yapılır diye düşünüyordum. İnternete girdiğimde gördüm ki öyle bir seçenek yok. Dolayısıyla benim 25 lira yüklemesi için 2 liralık masraf neredeyse %10 bir komisyona denk düştü.


Hadi kabul, 1000 lira biriktircem yüklüycem, aylarca internet alışverişimi buradan yapıcam dedim. O da nesi, aylık 1 TL kullanım ücreti varmış. YOAK ARTIIK. Daha da ötesi, yeni aldığım kartımı aktive etmek için internete girdim ki, 1 TL işlem bedeli alınmış bile. La 2 gün olmadı, bir ay sonra alaydınız bari bu parayı!

Kart hareketleri ekranı


Şimdi gelelim kartın güzel yanlarına;

Kasiyer bana ismimi sordu ve cep numaramı aldı. Ayşegül Nuryiyen, 5324441500 desem çok da garipsemeyecekti sanırım. Yani anonim olarak bir alışveriş kartım oldu.

İnternet kayıtta, kart üzerindeki bilgileri istedi ve bir telefon numarası istedi (büyük ihtimalle teyit yok, sadece beyan).

Ve ardından işlem yapabilmek için hazırdım.


Eğer 3D Secure gibi bir güvenlik yoksa, bu kart ile tamamen anonim olarak alışveriş yapılabilir. Yasadışı yapılacak harcamalarda Migros'taki kamera kaydı, işlem yapılan IP ve uydurulan isimden başka bir iz bırakmadan rahatlıkla ne biliyim bi ateşli silah veya uyuşturucu alınabilir.

ininal bu kadar yüksek masrafı sanırım bu anonim alışverişe imkan tanıdığı için istiyor. Yoksa İşbank'ın hediye kartını almak çok daha mantıklı bir iş olurdu. Ya da arkadaştan bir sanal kart çıkartmasını istemek...
Üzgünüm gençler, CCV'yi maskeledim

Kartın arkasında ING Bank ve Provus logoları var, bağlantıyı, hizmetlerini bilmiyorum. Yeni bilgiler edindikçe ve ilk alışverişimden sonra sizi tekrar bilgilendiririm. Sitelerine göre bir çok alışveriş noktasında indirimi var. Belli ki kendilerini bir indirim kartı olarak tanımlamışlar. Bu kadar masraf istemeseydi, mantıklı olabilirdi ama astarı yüzünden kesinlikle pahalı. Sitelerinde size uygun kampanya yoksa, internetten alışveriş yapacağım diye bu kartı almak çok lüzumsuz...

Güncelleme:
Kartla beraber geren FAQ gibi bir kağıt buldum ve şu soru dikkatimi çekti, "ininal Kart için ücret nedir?" Cevabı yapıştırmışlar; ininal Kart'ın yıllık hizmet bedeli bulunmamaktadır. YUH! Sonra devam etmiş, ücretler için lütfen www.ininal.com'u ziyaret edin. (zaten kesme işaretinden önce boşluk bırakarak hatalı yazım yapmış)

Kart almak 5 lira, para yükleme 2 lira, aylık kullanmasan dahi 1 lira para veriyorsun, buna rağmen yıllık hizmet bedeli bulunmamaktadır diyor. Haraç da almıyoruz diye açıklama yapsın bari... Yılda 12 liralık bedel veriyorsun kullanmasan bile... pöh.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.