İnceleme: Kindle

  • 0
İnce eleme'de bu hafta Kindle'ı işliyoruz. İnce eleyip sık dokuduğumuz bu yeni teknoloji oyuncağımıza hep beraber merhaba diyelim lütfen.


Merhaba Kindle

Kindle, e-mürekkep (e-ink) teknolojisini kullanan e-kitap okuyucu (e-reader) cihazlardan biri. Amazon'un dijital kitap dünyasında güçlü olması ile Amazon tarafından tasarlanıp üretildiği için en yaygın kullanılan e-kitap okuyucu olduğunu söyleyebiliriz. Hatta öyle ki, Selpak gibi, Kindle markası da e-reader yerine kullanılabiliyor kimi zaman.

Standart kindle'ın reklamlı modelini elimde tutuyorum. Ben başka reklamsız tipinin de olduğunu bilmiyordum, reklamların cihazın güncelliği (aktüalitesi) ile ilgili olduğunu düşünüyordum. Öyle alışmışız ki reklamlara... Bir de biraz daha pahalı reklamsız modeli varmış. Cihaz kapalıyken gösterilen reklam veya kitap listenizin sıralandığı ekranda alttaki banner yer almıyor. Farklı yerlerde başka reklamla henüz karşılaşmadım.

Özellikleri


Özelliklerine baktığımız zaman 6 inçlik bir ekranla karşılaşıyoruz. Hafif, plastik, kolay tutulur, sayfa geçiş düğmeleri ergonomik yerleştirilmiş, rahat taşınır bir kitap makinesi. Wi-fi ile kitapları Amazon hesabınızdan eşzamanlayabiliyorsunuz. Hatta deneysel olarak sundukları ağ tarayıcısı ile internet sitelerini bile gezebiliyorsunuz.

Hafızası

1000'in üzerinde kitabı hafızasında saklayabiliyor. Micro-usb ile şarj oluyor, e-ink teknolojisinden dolayı haftalarca (günlerce demedim) şarjı korunabiliyor. Tabii iyi bir okuyucuysanız çok daha hızlı bitirebilirsiniz ki bu sizin için bir marifet demek olur ;) Sağ ve sol elle tutmak için simetrik bir yapı kullanılmış. Büyük bir düğme ile sayfayı ileriye, yarı boyundaki ikinci düğme ile geriye çevirebiliyorsunuz. Bu iki düğme, sol ve sağ kenarda yer alıyor, tam parmağınızın altında kalıyor.

Kullanış

Dokunmatik olmadığı için ekranın üzerinden tutsanız da bir problem olmuyor. Hafifliği ile eli yormuyor. Tablette (özellikle iPad'de) bir şeyler okumaya çalışmış okurlarım kesinlikle kıyaslamasınlar bile. Sayfa geçişleri için iki yandaki düğmeler güzel konumlandırılmış. Ayrıca cihazı ortalayan 4 yön tuşu ve ortasındaki seçim tuşu menü gezinmesini kolaylaştırıyor. Geri düğmesi solda, klavye bir yanında yer alırken; menü düğmesi gezinme düğmesinin hemen sağında konumlu. Ev düğmesi en sağa inşa edilmiş. 

Düğmeler

Ev'de var olan kitaplarınız arasında gezebiliyorsunuz, istediğinizi seçip en son bıraktığınız yerden devam ediyorsunuz. 
Menü düğmesi ile bulunduğunuz konuma uygun menü seçeneklerini görüntülüyorsunuz.
Klavye ile yazı girişi gereken yerlerde çalışabilirsiniz. Klayve kullanımı Akıllı TV'lerin ilkel giriş sistemleri gibi, bir QWERTY klavye'nin üzerinde sol-sağ, yukarı-aşağı düğmeleri ile geziniyor, uygun harfteyken seçerek yazmaya başlıyorsunuz. Zorlasa da hiç yoktan iyidir dedirtiyor. Dokunmatik ekrana sahip e-kitap okuyucular ise tahmin edebileceğiniz gibi çok daha rahat bir kullanım sunmakta.
Geri düğmesi ile tahmin edilebilir vazifesi ile sizi bir geri adıma taşıyor.

(otomatik kapandığı ve açıkken pil yemediği için kapatma ihtiyacı duymayacağınız için genellikle açma olarak kullanacağınız) Açma kapatma (güç) düğmesi ise cihazın altında duruyor (kıçında demezsem ekran tarafında düşünülüyor; ekranda değil, cihazın kıçında, şarj girişinin sağında).

E-mürekkep nedir?

Elektronik mürekkep'in kısaltılmış yazımıdır.


Elektronik mürekkep nedir?

Tamam, ısrar ediyorsunuz madem, açıklayalım:
E-mürekkebin en önemli bileşeni, çapı yaklaşık bir insan saçı kadar olan milyon sayıdaki mikrokapsüllerdir. Bir aşamada, her mikrokapsül pozitif yüklenmiş beyaz parçaları içerir ve negatif yüklü siyah parçacıklar akışkan içinde dururlar. Eğer negatif elektrik bölgesi uygulanırsa, beyaz parçaçıklar mikrokapsüllerin üst tarafına gelirler ve okuyucuya görünür olurlar. Bu olay gerçekleştiği bölgenin beyaz olarak görünmesini sağlar. Aynı zamanda siyah parçacıkları mikrokapsüllerin alt tarafına çeken ve görünmemesini sağlayan bir ters elektrik yükü uygulanır. Bu işlemin tersi ile siyah parçacıklar mikrokapsüllerin üst tarafına çekilip o bölgenin siyah görünmesi sağlanır.




E-ink'in geleceği

Gördüğünüz gibi e-mürekkep teknolojisi ile bir kere sayfa oluşturulduktan sonra tekrar bir elektrik harcanmaz. Günlerce hiç elektrik harcamadan ekranda bir şey gösterilebilir. Bu teknolojinin şu an için eksiklikleri tazelenme hızının (refresh rate) çok yüksek olamaması ve renkli pigmentlerin henüz verimli kullanılamıyor olmasıdır. Ancak Motorola F3 gibi cep telefonlarında ve saatlerde kullanılması denenmektedir. İleride akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, kitap benzeri cihazlarda çok daha fazla kullanılacağını öngörebiliriz. Bir gün video izlemek bile mümkün olacaktır. (umuyorum)

Güncelleme: Bunun üzerine bir video gördüm, prototip olarak Android bir telefon yapmışlar. Buyrun videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.