İnternette Dolandırıcılardan Sıyırmak

  • 0
Dolandırıcılar, çok farklı yollarla size ulaşacaktır. İnternet dünyasında size erişmeleri çok daha kolay. Son zamanlarda (bundan 10 yıl önce de başıma gelmişti) iyice artan bir phishing durumu var. Oltalama olarak Türkçeleştirilen bu kavram, sizi kendi ellerinizle şifrenizi teslim etme durumuna düşürüyor. Nasıl mı?

Örneğin daha önce ele geçirilmiş bir arkadaştan size bir e-posta geliyor; Abi şu facebook yorumuna bakar mısın yaa? bit.ly/bıdıbıdı gibi kısaltılmış bir bağlantı da bulunuyor bu e-postada. Siz de tıkladığınız zaman "sözde" bir facebook sayfası geliyor. Görüntüde aynı ama sahibi farklı... "Şifrenizi tekrar girmelisiniz", "Giriş yapınız" gibi sizden şifrenizi istiyor.

Buraya şifre girdiğiniz an kendi ellerinizle giriş bilgilerini kötü niyetli arsızlara göndermiş oluyorsunuz. Benden size basit bir tavsiye; basitçe şunu yapın: kullanıcı adınızı ve şifrenizi yanlış girin! Her zaman ilk seferde hatalı girin. Çünkü kurgu gereği, oltalama sayfalarında kontrol etmek yerine sizi "teknik arıza" veya gerçek facebook sayfası gibi bir sayfaya yönlendirme eğilimindeler. Biraz gelişmiş sistemler bunu yemeyecektir ama piyasadaki çoğu oltalama sitesinden bu sayede yırtacaksınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.