İnternet Sitesi Yaratmak / Alanadı

  • 0
Domain, yani alanadı, internet sitenizin yerini belirleyen yegane tümcedir. senin.12m.in benim sitem için belirlediğim alanadıdır. Aslında alanadı, .com, .net, .org, .com.tr, .in, .tk,  gibi uzantıların hemen öncesindeki nokta ile ayrılmış kelime/tümcedir. Örnek vermek gerekirse;


yanibumesela.com adresinde yanibumesela alınmıştır.
yani.bumesela.com adresinde ise bumesela.com alınmıştır. 
www.bumesela.com adresinde ise yine bumesela.com alınmıştır.
www.yani.bumesela.com adresinde ise sizce ne alınmıştır?


Öyleyse, burada alanadının yanısıra bilmemiz gereken başka bişiy var; alt-alanadı (subdomain). Alanadınız 12m.in olduğu zaman, 12m alanadı, .in uzantısı ve senin.12m.in'de "senin" alt alanadı olacaktır. 12m.in adresini aldıktan sonra, alt alanadlarını oluşturmak size kalmıştır, istediğiniz kadar türetebilirsiniz.


Peki alanadları nereden alınır? Bir çok site vardır, en çok bilinen yurtdışı sitesi GoDaddy.com'dur. Ben yerlilerden devam edeyim. İsmini vermeyeceğim ama çok bilindik bir tescil sitesi yerine, sadecehosting.com'dan uygun fiyatlı alanadı tescil ettirebilirsiniz. (Tescil ettirmek dediğimiz şey, isminize satın almanızdır)


www.sadecehosting.com'a gidip, merak ettiğiniz bir alanadına bakabilirsiniz. www.adimsoyadim.com diye aratın, boş mu, boşsa kaç lira görün.


Burada çok daha fazla detay var, önce içerik kısmını belirleyelim, alanadı için ücret vermek istemezsek, bu detaylara hiç gerek kalmaz. Ama yok, karizma yapacağım diyorsanız, onun da cevapları gelecek.


Yukarıdaki örneğin yanıtını verelim, bumesela.com alınmıştır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.