Bir TDK ayıbı

  • 0
Öyle üzüldüm ki sormayın. Ben ki Türkçe için elimden geleni ardına koymayanımdır, Ahmet Necdet Sezer'in anayasa fırlattığı gibi TDK.gov.tr'yi sürekli milletin başına fırlatırım... Ama bu olanlara inanamıyorum.

Olay şöyle gelişiyor efenim, başkabakan Recep Tayyip Erdoğan çıkıp demokratik hakları olarak direnen vatandaşa (ki şahsen gördüm çoğu pırıl pırıl) "çapulcu" diye hitap ediyor. 3-5 çapulcu diyor galiba. Matematiksel hataya hiç girmeyeceğim çünkü sayının 3-5 olmadığı aşikar. Neyse, tabii bir tepki furyası başlıyor, insanlar "hepimiz çapulcuyuz", Çapulcu Diren gibi ti'ye alıyorlar bu aşağılamayı. Ben de fırlatmaya hazır olmak için girip hemen bakıyorum TDK'ye ne yazıyor diye.

Aşağıdaki tanımı okudum: Başkasının malını alan, yağma, talan eden kimse, talancı, yağmacı, plaçkacı.


Tabii orada bırakmadım, çapul ne demek diye baktım, plaçka da neymiş dedim. Neyse, vay be, bildiğin aşağılamış insanları. Başbakan insanları aşağılıyor, düşünsene, olmayacak şey. Peki ama oldu diyelim, ne yapabiliriz? Çapulcu'nun anlamını güncelleyebiliriz! diye parlak bir fikir gelmiş olacak ki TDK'nın aklına, iki gün geçmeden, yeni tanım aşağıdaki gibi oldu:

Tamam hadi değiştirdin, neden bir de açıklama yapıyorsun di mi? TDK'dan aynen alıyorum, adresi budur.

Son basılı sözlüğe bakmadım, doğru olabilir. Ancak değişiklik yoktur demeleri hiç inanılası değil. Sonra kanıt aramaya başladım, nasıl olur diye. Sağolsun bir arkadaş Google aramasını tavsiye etti, site içi arama diye bir özellikten yararlanarak şunu yaptım;

Google'a site:tdk.gov.tr çapulcu yazdım cepten. Aşağıdaki hali halen indexlenmiş durumda. 

Çapulcu denilen şeyin kötü manayla kullanıldığı belli, o yaştaki bi adamın yeni sözlüğe bakıp da kullanacağını pek düşünmüyorum; ama kurumların da şu padişaha uygun hareket etmeleri can yakıcı. İktidar kim/ne olursa olsun, kültür ve ahlakımıza sahip çıkmalıyız.

Öyle yani :(


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.