Torrent kullanımı

  • 0
Torrent, http://tr.wikipedia.org/wiki/Torrent adresinde detaylı olarak incelenebilir. Ne olduğuna girmeyeceğim, bizim için nasıl işe yarayacağından bahsedeceğim. Paylaşılmasına izin verilen bir dosya, son kullanıcıların bilgisayarlarından paylaşılır, böylece bir sunucu’ya gereksinim duymadan, o dosyalara bütün dünya ulaşabilir. Çekmek istediğiniz dosyanın nerelere dağılmış olduğunu öğrenmek için, .torrent uzantılı, torrent adını verdiğimiz bir harita dosyasına ulaşmanız gerekir. Bu dosyayı çeşitli kaynaklardan elde edebiliriz. Sonra, bu torrenti okuyabilecek bir programa da ihtiyaç duyacağız. Şimdi sırayla yapmamız gerekenlere bakalım.

Program olarak µTorrent tavsiye ediyorum. µ olarak yazılsa da, internette u diye kullanılmakta. Adı üstünde, µ (mikro) torrent, en az yer kaplayan, en çok işi yapan program.




Bağa tıkladığınızda açılacak sayfada, yeşil Free Download düğmesi ile programı indirebilirsiniz. Başka sitelerden indirmeyin, program tamamen ücretsizdir, hiçbir şekilde para vermeyin (başka sitelere gitmezseniz problem zaten yok).

İndirdikten sonra standart ayarlar ile yükleyin ve ikinci aşamaya geçin;
Torrent dosyası bulmak için değişik yerler mevcut, www.demonoid.com,  www.torrentreactor.net, www.isohunt.com gibi siteler, Google’da torrent diye aratıldığında çıkan ilk sonuçlar. demonoid ile başlayalım. Bağı kullanarak sayfasına gidin. Sayfanın orta üst kısmında

Image002


arama çubuğunu göreceksiniz. İstediğiniz dosyayı buraya yazın. Örneğin, P2P (peer to peer : kişiden kişiye) paylaşım için yapılmış ilk film olan The Yes Men Fix The World’ü aratalım.


Image003


Sonuçlarla beraber filtreleme hakkı da geldi. Kategori olarak filmleri seçebilirsiniz. Gerekli görürseniz diğer filtreleri de kullanabilirsiniz fakat genelde gerek kalmaz.

Hemen aşağıda sonuçlar çıkacak:


Image004


Buradan baktığımızda, ilk sıradaki dosya, 910 kez tam indirilmiş, 1402 kişi bu dosyayı paylaşmakta, 498 kişi indirmekte. İndiren kişiler de aynı zamanda paylaşmakta olduğu için bu yeşil ve kırmızı sayıda ne kadar çok kalabalık varsa, dosyayı o kadar rahat indirebilirsiniz demektir. En üstteki dosyamız 1.39GB, altındaki de daha düşük kaliteli. Biz birinciyi tercih edelim ve
Image005
 (indir) düğmesine basalım. Tarayıcınız Opera ise size hemen seçenek sunacaktır:


Image006


Biraz önce yüklediğimiz program zaten otomatik olarak listede gelecektir. Open/Aç diyerekten indirmeye başlayabiliriz. Farklı bir tarayıcı için böyle bir seçenek olmazsa, önce dosyayı bildiğiniz bir yere indirin/kaydedin, sonra çift tıklayarak utorrent’in açılmasını sağlayın.

uTorrent açıldıktan sonra şöyle bir ekran ile sizi karşılar:


Image007


İndirilmesini istediğiniz klasörü isterseniz en üstten değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki pencerede ise hangi dosyaları çekmek istediğiniz seçtirir. Genelde torrentlerde Sample/örnek dosya bulunur, videonun kalitesini görüp onay vermeniz içindir, filme dair f2rleriniz oluşsun diyedir. Ufak boyutlu bir kesittir. Siz yalnızca 1.37 GB’lık dosyanın seçili olduğu bir düzen ile temiz bir indirme yapabilirsiniz. OK dedikten sonra indirme işlemi başlar:


Image008


Dosyanın ne kadar hızla indirildiğini, kaç kişinin dosyayı paylaştığını, kaçının indirdiğini, ne kadar süre kaldığını vs. bu ekrandan takip edebilirsiniz. Dosyanız bittiği zaman keyifli seyirler J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.