Farenize hükmedin! (Rule your mouse!)

  • 0

Bazılarınız bilgisayarı kullanırken yalnızca 2 tuşu olan bir de ortada tekerleği olan fareler kullanıyor olabilir. Üzülmeyin, ortadaki tekerlek bile aslında size fazla. :) Biraz gelişmiş kullanıcılar (surfers) ihtiyaç duydukları ‘geri’ tuşuna sahip bir fareyi tercih etmişlerdir. Kendini bilgisayar oyunlarına vurmuş olanların ise 20 tuşa kadar uzanan uzay tasarımlı alternatifleri mevcut. Bu sıralar en çok karşılaştığımız net/note book sahipleri ise alıcısı nano (ufacık), kendisi minik fiyatı da taşınabilirliği kadar uygun fareler tercih ediyorlar. Malum, orda burda düşer şaşar, kırılır, neme lazım...

Hangi fareyi kullanıyor olursanız olun, klavyeye elinizi götürmek ve sonra tekrar fareye dönmek çoğu zaman zor olabilir. Bu gibi durumlar için “mouse gestures” denen özellikle ilk Opera’da karşılaştım. Bildiğiniz aryalar söylenen yerden bahsetmiyorum, tarayıcı olan Opera’dan bahsediyorum :) Bu fare jestleri öyle mükemmeldi ki, yalnızca iki tuş ile bütün surf hayatım değişti. Sanki Şile’nin nispeten ufak dalgalarından çıkıp okyanusların 3 metrelik dalgalarıyla dans ediyor gibiydim. Örnek vermek gerekirse, diyelim ki “geri” gitmek istiyorsunuz, çok kolay! Sağ tuşa basılı tutarken (sağ klik) mouse’u sola kaydırın ve voila! Bir önceki sayfadasınız. Daha da kolayı var; sağ tuşa basılı tutarken normal (sol) klik yapın.

Kısaca özetlemek gerekirse, fare jestleri belirlenmiş bir düğme ile etkinleştirilen ve etkin halde çizdiğiniz şekillere göre farklı işlemler gerçekleştiren, sevimli ve rahat kısayollardır. Opera’nın yeni sürümünü indirerek boş bir ekranda sağ tuşa basılı bekletin, yukarı/aşağı/sağa/sola gitmeniz ile neler olacağını anlatan bir rehber ile size yol gösteriyor. Aşağıdan basit bir sekme kapatma hareketini görebilirsiniz:

Önce sağ basıp bekledim:

Image007

Ardından basılı tutarken sağ klik’i fareyi aşağı sürükledim:

Image008

Ve son olarak da fareyi sağa sürükleyerek sekmeyi kapattım:

Image009

İşte bu kadar. Opera ardından bana başarılı olarak yaptığım işlemi gösteren bilgi penceresini de sundu ve açık kalan diğer sekmemde surfe devam ettim:

Image010

Yazımın ikinci bölümünde size bu hareketleri nasıl Windows ortamına taşıyabileceğinizi anlatacağım. Şimdi http://www.opera.com/download/ adresinden Opera’yı indirip hem hızlı surfun keyfini çıkartır hem de Mouse Gestures (fare jestleri) tadına varın. Sınav yapıcam bak!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.