Mouse click ömrü

  • 1
Logitech VX Revolution'u tek geçtiğimi biliyorsunuzdur, epey eski olmasına rağmen halen kullandığım bir mouse'dur ki micro switch'i arızalandığı için bir kere açıp ufak bir modifikasyon yapmam gerekti (amerikan türkçesi kullanıyorum sanırım)

Ancak ondan sonra yine yıllardır sıkıntısız kullandım ki oyunlarda yoğun olarak kullandığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Ancak, son zamanlarda sevgilimin kullandığı Logitech MX Anywhere mouse'a merak salmış durumdayım ve kendime elden düşme bir tane edindim. Kız arkadaşımın faresi sıfır kutusundan çıkarken, 1 sene sonunda (ve onun günlük kullanımıyla) çift tıklamaya başladı! A-o, ömrünün sonuna gelmiş!

VX'de olduğu gibi MX kolaylıkla tamir olmuyor, araya parça ekleme gibi mekanik çözümleri var ama pek kalıcı değil. Bir süre o şekilde idare ettik ve benim de MX farem bozulunca, bi daha da Logitech almam kararı çıktı ortaya (tabii ki alırım da sıfıra para vermem artık).

Malum, iPhone'nun bilinçli eskitmesi sonucu iPhone 6'ların (veya eski nesillerin) çöpe çıkmasının konusunu medyadan biliyorsunuz. Ben de yeni modellerin böyle sıkıntıları olduğunu düşünüyorum çünkü halen 10 senelik Microsoft mouse'umu kullanırken hiç bir sıkıntım yok!

Bunun üzerine, eskiden hatırladığım "click ömrü" gibi bir veri olduğunu hatırladım, biraz kurcaladıktan sonra artık pek ulaşılmaz olduğunu gördüm. Ancak güncel bir mouse için; Microsoft Sculpt Touch Mouse için buldum.

Product Feature Performance'ın altında yazana göre sağ, orta ve sol düğme yaşam süresi 3MİLYON tıklamaya kadar. Saniyede 4 kereden tıklamayın ama diyo... Peki, bunun üzerine bir uygulama yükledim ve gündelik kullanımda kaç kere tıkladığımı saymaya başladım.

Nostalji oldu, hızını filan da gösteriyor, kaç kilometre yol yaptığını veriyor filan, ilk bu uygulamalar çıkınca hayretle yükleyip vaybeee demişliğimiz vardır haliyle. Bu sefer Mousetron uygulamasını indirdim.

34 gün, 5 saattir 30 dakikadır kullanıyorum ve bu sürede 81172 kere normal tıklamışım. 1620 kere sağ tıklamışım. 841 kere de orta.

34.25 gün olarak düşünsek, 81172/34,25= 2370 click/day ediyor.
3 milyon bölü 2370 = 1266 gün
1266/365 = 3.46 yıl.

Yani, bu hesaba göre, benim faremin 3 seneden fazla süre dayanması gerekiyor. Ancak Logitech'in son dönem farelerinden gördüğüm kadarıyla çok dandik malzeme kullanıyorlar ve bir sene bile zor dayanıyor!

Kıssadan hisse, eğer sevdiğiniz bir fare varsa, gidin ebay/sahibinden'den bulun, alıp kenara koyun! Çünkü yıllandıkça garip bir şekilde fiyatı artan şeyler bunlar; MX Air farem $300den, VX Revolution yine $200lerden satılıyor. Bileydim, ikincisini alıp kutusunda saklardım :D

Öyle yani... Bu yazıma tıkladığınız için teşekkürler :)


Meraklısı için:
Katedilen yol: 71km 782m 97cm
Klavye kullanımı: 273050 tuş vuruşu
Geri düğmesi: 1178
İleri düğmesi: 73
Çift tık: 3696
Tekerlek: 138972 (her "tırık" 1 sayılıyor)
Boşta durduğu: 28 gün 13 saat 11 dakika (fareyi bir süre kullanmayınca bu sayaç çalışıyor)

1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.