Toyota Mirai - Hidrojenle çalışan otomobil - Hidrojenli araba!

  • 0
Geçtiğimiz haftalarda bir elektrikli araç deneme şansım oldu. DMA Toyota Corolla ile dondurucu soğuklarda bir saat kadar gezindim. Toplamda 3 lira harcamadım belki ama ilaçlara verdiğim paraları hesaba katmıyorum! Şaka bi yana, çok soğuktu araba, menzili umursamadan A/C dahil kaloriferi yaksam da bir tık bile ısınmadı. Detaylı bir yazı henüz hazırlamadım ama en güzel tarafı çevreci oluşu, en kötü tarafı da ısınmayışı! Şimdi oradan konumuza atlayalım

Son dönemde, hem çevre kirleten, hem de kaynakları tükenenmekte olan petrol ile çalışan (benzin, motorin/mazot/dizel) araçlara alternatif olarak elektrikli araçlar gösteriliyor. Tesla markasına baktığımız zaman şahane alternatifler olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak tabii çalışmalarda kocaman ve verimsiz bataryalar kullanmak yerine, hidrojen kullanan bir diğer alternatif de yok değil. Toyota, Mirai modeli ile güzel bir giriş yapmış ve keyifli bir şekilde anlatmış:



Bu arabanın, egzoz** dumanı değil suyu var! Tek atığı, bildiğiniz H2O (evet, suyun kimyasal ifadesi). Hidrojen tanklarını karbon fiberden yaparak hafiflik ve sağlamlığı sağlamış (güvenlik!) ve tanklar 300 mil üzerinde yol sunuyor. Elektrikliden farklı, dolması sadece 5 dakika! Şarj ünitelerinde saatlerle beklemeye gerek yok! Yolda giderken havayı alıyor ve tanklardaki hidrojen ile tepkimeye sokarak elektrik üretiyor. Bu elektriği de arabanın itişi için kullanıyor.

*FCV dediği, fuel cell vehicle. Yakıt hücresi denen bi teknoloji kullanıyor, hiç oraya girmedim,
**egzoz, evet aynen böyle yazılıyor, boşuna vakit harcamayın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.