İş görüşmesinin en kazık soruları

  • 0
Seni neden işe almalıyız?
Vermeniz gereken cevap bu işe ne kadar uygun olduğunuzu anlatmak. İş tanımını ve gerektirdiklerini güzelce inceleyin ve bu pozisyon için krtik olan bilgi ve yetenekleri sıralayın. Geçmiş çalışmalarınızdan bu yetenek ve bilgiye sahip olduğunuzun kanıtlarını gösterin.


Geçmişinde işsiz kaldığınız bu dönem niye var?
"Yattım! Sana ne?" dememelisiniz. Sonuçta işverenler de işsiz kalınabileceğini biliyor ve her zaman yeni iş kolay bulunmuyor değil mi? Bu soruyu cevaplarken işsiz kaldığınız dönemde serbest olarak yaptığınız projelerden, gönüllü çalışmalarınızdan, kişisel gelişiminizden vb. konulardan bahsedebilirsiniz. Böylece zamanın üretken olarak geçtiğini anlatabilmiş olursunuz.

Bana kendinizden bahseder misiniz?
180 boylarında, bekar, spor arabası olan, kaslı bir delikanlıyım cevabını internet arkadaşlık sitelerine bırakın. Para kazanacağız! İki dakikada (140 karaktere alışığız artık, buna da alışırız) bu cevabı tamamlayın. İlk zamanlardan, eğitiminizden, iş geçmişinizden ve güncel kariyer tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz. Özellikle güncel zamanlara vurgu iyidir. Isınma sorusu olduğu için konu başlıklarını vererek detaylara girmemek daha iyidir. Haftasonları boş vakitte kız tavlamaya çıktığınızı da söylemeye gerek yok!

Bir önceki işinde değiştirmek isteyeceğin bir şeyi söyleyin.
"Benim patron tam bir hödüktü. Hem işten anlamazdı, hem de anlıyor gibi geçinir, bize karışırdı." diye gayet dürüst ve gerçek bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu başlangıç aynı zamanda iş görüşmenizin sonu da olabilir. Dolayısıyla bu gerçeği bir kenara bırakıp daha eften püften bir yere dokunabilirsiniz. Cevabınıza alacağınız bir diğer soru da "e o zaman neden düzeltmediniz" olabilir. "Söyledim de hödük anlamadı" cevabı haliyle doğru olmayacaktır. Süreçlerin yavaş olduğundan, teknolojinin eski olduğundan vs. bahsedebilirsiniz.

8 yaşındaki yeğeninize karmaşık bir veritabanını anlatın
8 yaşında bir yeğeniniz olmadığı söyleyin ve gülün. Eğer varsa, soruyu cevaplayamadığınız için hesabını yeğeninizden sorun. Ne yaptığını anlayabilirse, konu hakkında kati ve net bir şekilde bilginiz olduğu ortaya çıkar ;)

Seni en az seven kişi senin hakkında ne söyler?
Allah belasını versin diyecek bile olsa bence onları bir kenara bırakın. Kötü görünen ama iyiye çevrilebilecek bir yanınıza dokunun. Misal mi? Sabırsızlık! İşlerin çıkması için sabırsız olup en kısa sürede en çok iş yapacağınızdan bahsedebilirsiniz...

Eski çözümlerin daha fazla iş yaramadığı zamandan bahsedin.
Bugünün çalışma dünyasında ne kadar bilgili olduğunuzu ölçüyorlar. Cevaplarınız için yeni teknoloji ve methodları bildiğinizden emin olun.

Aldığınız en büyük risk neydi?
Buradaki amaç, başarısızlığa uğradığınızda bile ayağa kalkıp güzelce devam ettirebildiğinizi ve hatta riskli hareketlere kalkarak başarılı olduğunuzu anlatabilmektir. Tabii öyle değilseniz, muzip tarafınızla müdürümün koltuğuna 1 Nisan'da raptiye koymaktı diyebilirsiniz.

Takımınızın sizinle aynı fikirde olmadığı bir zamanı anlatın.
Hangi durumda oluştuğunu çok açıkça ifade edin ve aldığınız karar ve eylemleri sıralayın. Bu sayede grupta bir orta nokta bulduğunuzu ve sonrasında eylemlerin vardığı noktayı anlatın. 


Bu yazıda Forbes'ın anlatımına uyduğum için kendi tecrübelerimden paylaşmıyorum ancak biliyorum ki çok daha komik sorularla karşı karşıya kalabiliyorsunuz, emin olun :) Kendinize güvenin, güvenmiyorsanız, güvenmeniz için gerekli olan adımları bir-an-önce atın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.