Captcha, Re-Captcha ve dahası

  • 0
Captcha-cozcozebilirsen

Captcha diye gördüğümüz ve kapça gibi okumaya çalıştığımız bu kelimenin aslında bir kısaltma olduğunu biliyor muydunuz? Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart yani, Tamamen El Değmeden Hazırlanmış ve Bilgisayarlar ile İnsanları Ayırmaya Yarayan Test diyebiliriz J

Peki bunu nasıl yapıyor? Önce bilgisayarın OCR (Optical Character Recognition – Optik Karakter Tanımlama) ile anlayamayacağı haldeki görselleri oluşturuyor. İçinde belli karakterler yer alan bu görselin içeriğini tuşlamanızı istiyor. Captcha sistemi, bu metnin ancak insanlar tarafından –zorlanarak- okuyacağını varsayarak karakterlerin doğru girilmesi başarılıyorsa ekran karşısındakinin insan olduğu kanısına varıyor.

Google ise hazır captcha işini yapıyorken, bunu biraz da hayrına yapalım demiş ve dijitale çekmek istediği yayınları (kitaplar, dergiler) OCR ile tanımlayamazsa Captha’ya ilave etmiş. Siz önce sorguyu doğru giriyorsunuz, ardından bir kelimeyi görüntüden djital daktilo yazısına çeviriyorsunuz…

Çok zaman önce öğrendiğim bir başka şeyi de paylaşmazsam olmaz. Bildiğiniz üzere bu captcha’nın amacı sitelerin formlarına, üyeliklerine, hizmetlerine vs. kötü niyetli kişilerin yazdığı otomatik bilgisayar sistemlerinin saldırmasını engellemek. Fakat bunun da çözümünü bulmuşlar… Özellikle porno sektöründe amacına dedike işgücünü kullanmayı akıl eden sivri zekalar, erotik fotoğraflar arasında geçmek isteyen alert haldeki beylerin önüne captcha çıkarmış. Ancak bu captcha’lar saldırılmak istenen sitelerden alınıyor ve fotoğrafların geçişlerindeki abinin karşısına sürekli çıkartılıyor. İşgücü, bu captcha’yı harıl harıl çözüyor ve dolayısıyla saldırı yapılacak sitenin captcha engeli yine bilgisayar vasıtasıyla ancak gerçek insanlar kullanılarak aşılabiliyor!

Bu yazıda gördüğünüz fotoğraf ile Re-captcha’nın okunmadı diyerek bana sunduğu ağır matematik problemini görebilirsiniz J Çözüp yazdım ama kabul ederler mi bilmiyorum ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.