Telefonların vazgeçilmez özelliği

  • 0
Şimdi size sorsam bi telefonda olmazsa olmaz şey nedir diye? Hangi özelliklerden başlardınız saymaya?

1. Tuş / düğme mi? 
Aslında güzel bir başlangıç, iPhone tek tuşla çıktığı zaman büyük bir marifet gibiydi, ama kimse geri gitmek için elini teeee ekranın tepesine götürmeye ses çıkarmadı, üşenmedi de. Sonunda iPhone o düğmeyi de kaldırdı. Şimdi ekranın altında yukarı doğru "swipe" edince ana ekrana dönebiliyorsun, yok sürükleyip biraz bekleyince diğer açık uygulamaları görebiliyorsun, sağ üst köşeden aşağı çekiştirince Hızlı Ayarlar menüsü açılıyor filan. Eskiden Android'in karışık olduğunu düşünenler, bu ara iPhone'larından pek memnun değil. Ben Apple'ın iPhone satışlarının düşüklüğünü buna bağlıyorum açıkçası, çünkü iPhone'u eline alan bir eski jenerasyon rahatlıkla kullanabiliyordu, artık durum öyle basit değil.

Neyse, tuşları bir bir bıraksa da, kapatma açma, ses ayarlama düğmeleri halen ortalarda, demek ki tuşsuz olmuyor!

2. Ekran, pil, kasa...
Bunlara girmeyeceğim, zaten yapıtaşı olarak bulunmak durumunda. Evet, ekransızlar olabilir vs. ama antin kuntine girmiyoruz şimdilik.

3. Bluetooth
Eskiden Nokia "i" kullanırdı BT özellikli telefonlarında, 6310 varsa 6310i onun buluğtuğtlusuydu. Sonra Feature Phone'larda eklenmeye başladı, Smart Phone'ların olmayanını ben bilmiyorum, günümüzde BT var mı diye sorulduğunu hiç düşünmüyorum çünkü en son $1a Walmart'tan aldığım telefonda bile BT var, MP3 player olarak kullanıyorum. (EMPİÜÇ!).

4. Wireless
Bak bu biraz tricky çünkü her telefona koymuyorlar, ya lisansı pahalı ya da chipi masraflı. Örneğin volmart telefonumda yok vifi filan.

5. 6. 7.? 
Ee, nasıl gidiyor, başka ne geliyor aklınıza? Hoparlör? Kulaklık? Mikrofon? Kulaklık girişi bile kalktı değil mi... Bunlara rağmen, cihazlarda bir standard olmaya devam eden bir diğer özellik var, ki aklınıza geldiyse aşk olsun, ben ilk telefonumu aldığımda bu özelliğe sahip olsun diye 140 milyon Türk Lirası vermiştim (Tabii ki ben vermemiştim, ailem almıştı). 

Nokia 3210'ların moda olduğu zamanda, o telefonda olmayıp, benim Panasonic GD90'ımda olan şey 3 renk ekran ışığı değil, TİTREŞİMdi! Evet. Günümüzde iPhone veya Mac touchpadler mekanik düğmeyi bırakıp "haptic feedback" dedikleri titreşime geçerken, bundan yıllar yıllar önce telefonda bi DC motorun ucuna bağlı yarım silindir ağırlık yoktu... Ondan sonra öyle bir girdi ki, öyle doğal bir parçası oldu ki telefonun, telefonun temel özellikleri deyince titreşim benim aklıma hiç gelmedi. Peki ya senin? 

Geldiyse de gelmediyse de paylaş şu yazıyı, he? Bak, düşüncesi bile içimi titretiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.