Dikiz Aynaları

  • 0
Trafikte sadece farlarınızın baktığı yeri değil, çevrenizi de görmeniz gerekiyor. Bu yüzden en basit olarak aynalar yardımı ile aracın sağı, solu ve arkası izlenebiliyor. Yanılmıyorsam 2000lere doğru araçlarda sadece solda ayna varken, artık hem sol, hem de sağda yer alıyor.

Yan aynalarda kör nokta tabir edilen bir durum var. Diyelim ki, sol şeride geçeceksiniz ve sol ynadan baktığınız zaman arka tarafınızda bir araç görünmüyor, kafanızı hafifçe sola çevirdiğinizde de bir araba yok... Ancak, aynanın gösterdiği ve sizin kafanızı çevirip gördüğünüz yer arasında bir araç saklı olabilir. İşte bu görmediğiniz yere kör nokta ifadesi kullanılıyor. Aynaların dış kısmının geniş bir açıyla göstermesini sağlamak yapılan ilk geliştirmelerdendi. Yeni ve lüks arabalarda ise arka tarafta bulunan bir sensör ile ayna üzerinde uyarı ışığı gösteriliyor. Yani sol aynaya baktığınızda bir ünlem işareti, aynada görmeseniz de sol arkada bir cisim olduğunu uyarıyor.

İşte bir an arabada o uyarı ışığını gördüğüm zaman, aynaların güvenlik dolayısıyla zorunlu olduğu düşüncesi geldi aklıma. Eğer öyleyse, aynı şekilde bu kör nokta teknolojisini de zorunlu tutmaları gerek bence. Kafamda bu konu hakkında düşünürken bir makaleye rastladım.

http://readwrite.com/2014/04/16/backup-cameras-law-2018-nhtsa-safety

Geri gelirken kullanılan geri vites kameralarının zorunlu olmasından bahsediyor. Her sene 200 kişi hayatını kaybederken 15bin kişi de yaralanıyormuş geri giden araçlardan ötürü. Konu can'a gelince, hemen bir düzenleme yapıyorlar elbette. Kim bilir, gelecekte kör nokta da zorunlu olur....

Dikiz aynalarına girmişken bir diğer konuya daha değineceğim. Dikiz aynaları aracın hava akışını kesip aracın direncini arttırıyor. Dolayısıyla daha fazla yakıt tüketimi gibi olumsuz sonuçları oluyor. Daha önce Ferrari gibi bir markada duyduğum dikiz aynası yerine kamera kullanımı 'Halkın Arabası' Volkswagen XL1 konsept aracında da bu şekilde bir dikiz aynası kullanmış:


Pazartesi trafiğinde bolca vakit geçirince uyku sersemi sizinle de paylaşayım istedim. Öyle yani ^^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.