Köpek sahiplendirme / Hayvan Satışı

  • 2
Biliyorum bu yazım tepki çekecek ama yapacak bir şey yok. Baştan uyarayım kendimi :)

Ben bir köpek sahibiyim (köpekler mal değildir sahip olasın, saldırı 1). Ailecek baktığımız bir köpek dostumuz var (bak bu daha uygun). Adı Köpük. Renginden dolayı böyle koyduk adını. Dişidir kendisi. Doğal olarak kızışma dönemlerinde de 1,5 kilometre çapındaki çevreden her erkek köpeği çeker. Şahit oldum, biliyorum... Siz ne kadar zaptetmeye çalışsanız da onun dürtüleri genellikle sizin kontrolünüzden baskındır. Neyse, her canlı doğumu tatmalı tadında, köpeğimizin yavrulamasını, anne olmasını istedik. Kısırlaştırmak doğru ancak yavrulamalıydı bence (bu da başka bir tartışma konusu).

Tam 9 doğurdu! Akşam  7 gibi başlayan doğum gece 2'ye doğru tamamlandı yanlış hatırlamıyorsam. 2 ay boyunca süt vereceğim, onlarla ilgileneceğim diye hipokalsemi (düşük kalsiyum, nasıl yazılıyor bilmiyorum) yüzünden az daha ölüp gidiyordu. Besin takviyeleri arttırıp bebeklere de takviye verince şükür atlatmış olduk tehlikeyi. Neyse, ardından yeterli genişlikte bahçemiz olmadığı için yavruları sahiplendirmeye karar verdik.

Bir ilan verdim ki dakikasında aradılar, hem yazımı beğenip de arayanlar vardı, hem de gerçekten yavru sahibi olmak isteyenler. Ancak aralarında art niyetliler de yok değildi. Kendisi veteriner olan, pet shop işleten, belli ki amacı köpeği satmak olan insanlar da aradı. Hatta ziyarete gelenlerden bu niyette olduğu yüzünden akan insanlar da. Epey telefon trafiğinden sonra yavrularımıza uygun yuvalar bulmak üzere imkanları olan, bahçeli, vakit ayırabilecek, ciddi kişilerle yüzyüze görüştük, köpeklerle tanıştırdık. Her yavru kendine bir ebeveyn buldu.

Şimdi sıra geldi sahiplendirmenin ücretli olup olmayacağına... Bir daha yavrulatırsam eğer Köpük'ümü, kesinlikle karşılığında para isterim. Neden mi?

1. Yavruların bakımı gerçekten masraflı. Hayvanlar üşümesin diye cayır cayır yaktığım kaloriferden, kullandığım gıdalara, temizlik masraflarına, talihsiz hastalığın faturasına ve bunun gibi giderlere bakınca "bin" tabir edebileceğim masrafı olduğunu gördüm.
2. Çok yorucu! Gece 8 yavru uyusa, biri uyumuyor. Sürekli bir hareket, ilk zamanlarda kurtcuk gibiler zaten kımıl kımıl :) Sürekli bir ses, vıyk, hev, mıyk...
3. Karşılıksız şeyler değer görmez! Evet, hayvanı ince eleyip sık dokuduğum ailelere rağmen, bir yavrumuz vefat etti, bir diğerini vermeye kalktılar, birisi sokağa bırakılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı, birine bakacak imkanları olmadığı açığa çıktı vs. Ancak bir yavru için talep edeceğim bir kaç yüz lira, hem karşımdaki insanların bu amaca hem para harcayabilecek hem de değer verebilecek olduğunu gösteriyor.

En çok da 3. maddeden dolayı, bir daha yavrulatacağım ve safkan yavruları masraf karşılığı vereceğim. Hayvanseverler de mantıklı olsun biraz lütfen :P

Not: Hayvanları çiftleştirip satan bir kişiye de rastladım. Damızlık olarak kullanıyor, yavruladıkça satıyor, kendi kendine ekonomi çeviriyor. Para kazanmak için yapılmasına karşıyım, ancak karşılığında para alınmasını destekliyorum.

2 yorum:

  1. 9'dan birisi bizim ailemizin bir ferdi. evet ücret karşılığı almadık ama ücret vermiş olsak bile bu kadar sevemezdik kendisini. o da sevildiğini biliyor olsa ki taparcasına peşimizden ayrılmıyor. sadece biz değil çevremizdeki herkes de çok seviyor ayrıca. ailemizin maskotu gibi oldu. geceleri bile yanımızdan ayırmıyoruz o derece.

    YanıtlaSil
  2. Keymark9'un yavrusunu ailesine dahil edişini gördüğümde öyle mutlu oluyorum ki, gerçekten anlatamam. Çok şükür böyle insanlar var, ve keşke herkes öyle olabilse... Yavruya ve aileye selamlar ;)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.